Πολλοί ισχυρίζονται πως η τέχνη απευθύνεται σε λίγους, σε αυτούς που την καταλαβαίνουν ή νομίζουν ότι την καταλαβαίνουν. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η Τέχνη απευθύνεται σε όλους. Η έλλειψη εικαστικών εκδηλώσεων φανερώνει «πολιτιστική φτώχεια», και επομένως είναι ευθύνη των αρμοδίων να φέρουν την Τέχνη κοντά στο κοινό αλλά και το κοινό κοντά στην Τέχνη.

Η Ξάνθη είναι πόλη με έντονη πολιτιστική ζωή, με πολλούς εικαστικούς που έχουν όρεξη να προσφέρουν και επιχειρούν να συμβάλλουν μέσα από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, στην καθιέρωση μιας φιλότεχνης συμπεριφοράς.
Όμως και το κοινό της Ξάνθης από την πλευρά του, είναι αρκετά ευαισθητοποιημένο, πλησιάζει και αγκαλιάζει την Τέχνη, είτε μέσω της απλής παρουσίας σε εικαστικές δραστηριότητες, είτε μέσω της συμμετοχής του σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, όπου και συμβάλλει στο να αναδειχθεί η τοπική δημιουργία.

Ένα τέτοιο εργαστήρι, το παλαιότερο και μεγαλύτερο στην πόλη της Ξάνθης, το εργαστήρι Κρυωνάς Σ., προσπαθεί και αυτό από την πλευρά του, με συνέπεια, εδώ και 30 χρόνια να συνεισφέρει στην «εικαστική κουλτούρα» της Ξάνθης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 2.000 συμπολίτες μας, μικροί και μεγάλοι, πέρασαν από τα «θρανία» του εργαστηρίου, όπου με ένα πρόγραμμα αποτελεσματικό, διαφορετικό από τα συνηθισμένα, έκαναν τα πρώτα τους εικαστικά βήματα, έμαθαν να ζωγραφίζουν, διασκέδασαν και κυρίως έμαθαν να σκέπτονται, να βλέπουν και να ζουν με εικαστική συνείδηση.

Pin It on Pinterest

Share This